Skit bra hoppövning!

 

Tipstack till: Lena Bredberg

Illustration: Linda Eriksson
Lena Bredberg är B-tränare i fälttävlan, C-tränare i hoppning för elever upp till SM-nivå och till elitserien ponny, plus ridlärare. Hon gillar att träna för toppryttarna för att få inspiration till sina egna träningar.
.
Den här veckans övning kommer från Piet Raijmakers, men Janne Jönsson är lika noga med övningens sensmoral: Att få ut hästen i hörnen, berättar Lena.– Det är jättesvårt att hinna med nästa hinder om hästen ramlat inåt efter långsidans sista hinder. Jag brukar vara noga efter hindren, men den här övningen gav ännu mer tid, säger Lena. Hela lektionen sade Piet Raijmakers "send him out". Alltså ut, utanför konen. – Själv brukar jag göra så att eleverna får bjuda på godis om de rider på fel sida om konen.
.
Gör så här: Värm upp med mycket sidvärts så att hästen är med på noterna och svarar för skänkeln.
.
A. Kom på hindren i samma varv. Före långsidans hinder rider du innanför konen, efter långsidan rider du utanför. – Då slipper du att hästen skjuter ut bogen och ramlar inåt. Du hinner med mycket bättre, förklarar Lena. Byt varv och gör övningen i det varvet också. – Trampa ner i yttre stigbygeln och tryck på med innerskänkeln. Målet är små hjälper, men på vägen kan det krävas större hjälper, säger Lena.
.
B. Rid nu en bana med diagonalhinder. Rid runt konen både före och efter hinder.

 

 

Syfte: Att träna på vägarna och få bra anridning med raka hästar. Att slippa hästar som genar efter hinder. Svårighetsgrad: Bas. Tänk på det här: Var noga med vägen. Sväng inte alltför snävt innan hindret, kom nära konen. Var noga med rytmen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback